Woensdag 21 september vond het Schoolproject Seminar plaats. Contactcentres.be zorgde samen met het Katholiek Onderwijs Vlaanderen en RTC Vlaams-Brabant voor een unieke locatie. De provinciale raadszaal van het Provinciehuis in Leuven was ideaal om de interactie aan te gaan tussen enerzijds de scholen en anderzijds de contact centers. Het resultaat was een boeiende sessie die de beide werelden nog dichter bij elkaar bracht, gevolgd door een vruchtbare speed-dating waarin al heel wat stageplaatsen voor 2017 werden vastgelegd.
Luc Van Acker van Katholiek Onderwijs Vlaanderen blikte terug op het ontstaan van het Schoolproject en de eerste resultaten van de samenwerking tussen contactcentres.be en de 24 scholen die aanvankelijk in het BSO het keuzevak “Klantendienst Medewerker” aanboden. In het schooljaar 2016/2017 zijn dat nog 20 scholen, maar de vaststelling bij de meeste aanwezige onderwijzers was dat de inschrijvingsaantallen dit jaar gevoelig hoger liggen dan de voorbije jaren.
Uit de cases vanuit het onderwijs (via Wendy Waumans van de Broedersschool van Sint-Niklaas) en het contact center (Carine Deltour van N-Allo) bleek dat er nog wat uitdagingen zijn. De leraren werd op het hart gedrukt dat taalvaardigheid een basisvereiste is voor alle scholieren in het project om effectief naar de arbeidsmarkt door te kunnen stoten. Langs de andere kant moeten contact centers actief blijven werken aan het imago van “de contact center medewerker” en de inhoud van de job.
Luc Van Acker sloot af met de adviezen die zijn afdeling gegeven heeft aan het kabinet van minister Crevits in het kader van de toekomstige onderwijshervorming, die ons op termijn zou toelaten om het leerplan van de opleiding contact center medewerker ook op andere niveaus toe te passen. Hans Cleemput van Contactcentres.be begon zijn visie op klantcontact van de toekomst met de stelling van het onderzoek van THoCC dat “dé contact center medewerker niet bestaat” maar dat de job van contact center medewerker de komende jaren alleen maar complexer en meer uitdagend wordt.
Het concrete resultaat van het seminar is dat er op drie pijlers zal samengewerkt worden door het onderwijs en Contactcentres.be voor:
- de verdere doorontwikkeling van het lesmateriaal om dit op maat van vijfde en zesde jaar te brengen;
- het uitwerken van een homogeen instap programma voor leraars die op enkele dagen tijd met verschillende aspecten van de job en diverse contact centers te maken krijgen;
- één of meerdere jaarlijkse evaluatiemomenten met input van beide partijen.